Уеб сайт от MarmaLAB

Александър Александров пред списание АРТизанин

През 2018г. театрална къща Вива Арте ще празнува 10 успешни години от създаването си. Този годишнина е поводът директорът на театъра Александър Александров да бъде поканен от списание АРТизанин да сподели своите виждания за театъра в България днес, какво ни предстои и кои са най-големите ни постижения. Александър сподели с читателите на списанието:
Един спектакъл (независимо дали е на държавен или частен театър) би могъл да е печеливш без от това да страда художествената стойност. Да, малко са частните театри, които не правят компромиси откъм драматургия, сценография, осветление, музикално оформление, режисура. С гордост можем да кажем, че нашата театрална къща е една от малкото, които се стремят да поддържат високо ниво. Да, комедийните спектакли се продават по-лесно, но при добър подбор на текст, актьорски състав и режисьор, дори една драма се радва на зрителския интерес. Всеки театър – бил той държавен, или частен – трябва да следва духа на времето, иначе е обречен и се изчерпва. Не е лесно, защото са необходими търпение, здрави нерви, непрекъснати търсения на нови текстове и почти жонгльорски умения, за да си в крак с времето и потребностите на публиката.
Държавните театри могат да вземат пример от частните театри с оглед на оптимизиране на функциите на лицата, ангажирани в театъра. И държавните, и частните театри трябва да развиват чувствителност към потребностите на публиката, без да задоволяват най-ниските желания; да предлагат добро, качествено изкуство на разбираем език, който да е достъпен както за интелектуалеца, така и за обикновения човек

Човешката способност за творчество може да осветли всеки мрак. Но творците винаги трябва да са отговорни. Така че с бъдещите си постановки ние ще се стремим не само да забавляваме нашите зрители, но и да ги караме да се замислят, да надзърнат в душите си, да откриват красотата и да стават по-добри хора.

Останалата част от интервюто четете на страниците на бр.7/2018 на списание АРТизанин!