Уеб сайт от MarmaLAB

Честит 1 ноември – с носталгия за миналото и с надежда за бъдещето

„Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“ С тази прокламация през 1923 г., в търсене на духовни стимули и тяхното откриване в мъдростта на наследството, оставено от един от най-великите българи, цар Борис III поставя началото на отбелязването на Деня на народните будители.

Ежегодно с наближаването на 1 ноември в обществото естествено се заговаря за времето, в което живеем и за мястото на съвременните будители в живота на всеки човек. Поглеждайки назад към миналото, към хората, чиито портрети всяват респект дори и до днес, малцина си задават въпроса: “Какво ни е останало от миналото?” Днес, в света на вещопритежанията и суетата, е сякаш по-трудно да се намерят хора, които подобно на нашите предци, посредством силата на словото и революционния плам в очите, “да събудят” дълбоко скритите заложби на обществото. Трудно, но не невъзможно!

Ние от Viva Arte искаме да ви поздравим с днешния празник и да ви пожелаем по-често да намирате време, в което да храните не само тялото, но и душата си. Четете книги, ходете на театър и слушайте хубава музика – готино е да правиш нещо смислено, още по-готино е посланието да достига до хората!

Благодарете на вашите будители, че са драснали клечката кибрит, която е предизвикала пожар в душата и мозъка ви. Защото обществото има нужда от повече такива хора, които в името на “големите малки неща” се извисяват над злободневните проблеми.

За стремежа “към образование и книжовност” и за възраждането на българския дух трябва да се говори. Защото будители има – не по професия, а по призвание. Едни пишат, други четат, трети преподават, четвърти играят на сцена – ако имаме очи да ги видим и уши да ги чуем, то тогава 1 ноември може да се превърне в истински триумф на будните хора и на светлото бъдеще.

На снимката: Очарователната Никол Берберова, която ни дава надежда за светло бъдеще