Уеб сайт от MarmaLAB

5 начина да отбележите Световния ден на театъра

27 март е обявен за Световния ден на театъра, а какъв по-добър повод от това да разширите и обогатите театралните си изживявания? Независимо дали сте от хората, които не пропускат нова постановка, или сте от онези, които са по-придирчиви към спектаклите, сме сигурни, че нашите предложения за отбелязване на празника ще ви се сторят интересни и ще ви дадат добри идеи. Защото, макар да не го осъзнаваме, рутината често прониква в различни аспекти от ежедневието ни – в това число и в театралните ни навици.

Затова решихме да ви предложим 5 начина да отбележите Световния ден на театъра, които освен всичко ще ви изкарат от зоната ви на комфорт и ще ви помогнат да откриете нови измерения на театъра.

1.    Отидете на театрална постановка в жанр, който не харесвате особено.

Не се ограничавайте в един жанр. Да, чудесно е да знаете какво ви допада и да не рискувате, но помислете дали така не пропускате наистина интересни театрални постановки? Дайте шанс на нещо, за което сте си казвали НИКОГА. Независимо дали ще ви впечатли, или не, печелите и в двата случая – в единия доказвате на себе си, че сте прави, а в другия сте попаднали на ново изживяване в театъра.

2.    Изгледайте любим спектакъл на любим човек.

Разбира се, допускаме, че вече сте изгледали всички любими спектакли, които близките ви горещо са ви препоръчали. Но ако не сте, попитайте ги, ако трябва да ви препоръчат една-единствена постановка, коя би била тя. И в случай че не сте я гледали, задължително я посетете.

3.    Отидете на театър в друг град.

Следващия път, в който сте на командировка, почивка или просто пътят ви отведе в друг град, посетете постановка на местния театър. Усетете атмосферата, вгледайте се в актьорите и се насладете на различното изживяване.

4.    Купете си билет за първата театрална постановка, която видите на плакат, в първия театър, покрай който минете днес.

Кога за последно си купихте билет за театър спонтанно и без преди това добре да проучите режисьора, актьорския състав, продължителността? Нека Световният ден на театъра е вашето ново вдъхновение за излизате от зоната на комфорт.

5.    Подарете билети за театър на онези ваши колеги или приятели, които най-малко обичат да ходят.

В крайна сметка най-добрият начин да отбележите празника е като опитате да покажете на някого, който от години не е ходил на театър и който заявява, че няма желание да го прави, магията на сцената и историята, която се разиграва на нея. Хванете този човек за ръка, заведете го на най-добрата театрална постановка, която някога сте гледали, и му покажете, че всеки ден е Ден на театъра, стига да сте отворили сърцето си за изкуството.