Уеб сайт от MarmaLAB

Есента, в която се завърнахме в театъра – а дано, ама надали

На пръв поглед изглежда, че театралната зала не се различава особено от останалите обществени места, които са потенциално опасни по време на пандемия.

Но това не е съвсем така и ние сме готови да ви го докажем:

– Поради наложените изисквания за 30% запълняемост на театралния салон, няма как да приемем повече от 140 зрители (а някъде и по-малко, в зависимост от капацитета на залата)

– Всички зрители влизат през отделни широки входа, постепенно, без да се засичат, освен ако не го направят умишлено

– Фоайето на театъра осигурява лично пространство, което е по-обширно от всеки ресторант, бар или дискотека, отново заради наложените изисквания за до 30% запълнямост на театралния салон.

– По време на спектакъла зрителите са настанени на препоръчителното разстояние един от друг. Всички те би трябвало да стоят спокойно, с гръб един към друг, да носят маски, с изключение на актьорите – поради спецификата на работата им (иначе бихме пренесли зрителите в някаква научно-фантастична реалност ). Но ако някой от зрителите реши да наруши предписанията, ние не сме в състояние да му попречим.

– Съгласно противоепидемичните изисквания театърът се дизенфикцира два пъти на ден, включително повърхности и пространства, проветрява се и се осигуряват дезинфектанти.

Държавата няма да си позволи да ни затвори отново. Ще ни затворите вие, зрителите, ако не ни подкрепите! Театралният салон е в пъти по-безопасен от градски транспорт, търговски обекти, заведения, барове, дискотеки, спортни събития, семейни тържества и много други.

Зрителите и актьорите споделят едно и също пространство и един и същ въздух. А след толкова месеци на изолация всички ние заслужаваме да споделим емоцията от една приятно прекарана вечер.

В тази обстановка на масова психоза и страх, човешката психика има нужда да се разтовари и затова ние продължаваме да работим, за да предложим едно от най-сигурните лекарства – смеха – а светът е оцелял, защото се е смял.