Уеб сайт от MarmaLAB

Театърът и хората

Днес бихме искали да отдадем почит на Сам Бобрик – автора на пиесата „Умопомрачение”, който почина на 11 октомври 2019 г., няколко дни преди премиерата на нашия спектакъл.

Известен с неподражаемото си чувство за хумор, той неведнъж е заявявал, че се гордее повече с най-лошата си пиеса, отколкото с най-доброто си телевизионно шоу. И това е казано от човека, чийто първи телевизионен сценарий – за „Шоуто на Анди Грифин” – печели Наградата на Гилдията на американските сценаристи; който е спечелил още две награди на Гилдията и е с номинация за наградите „Еми”. А първият текст за песен, написан от него, е записан от Елвис Пресли и се превръща в хит.

Защо тогава е толкова очарован от театъра? (като нас самите, между другото ☺ ). „Пиесите са нещо лично”, казва Сам Бобрик. „Когато пиша пиеса, аз пиша за онова, което ми е интересно. Вълнуващо е. Самотно занимание е. Но го обожавам. Нали знаете поговорката: Ако обичаш работата си, няма да ти се налага да работиш и един ден през живота си!”

„Повечето от моите пиеси са комедии. Някои са романтични, други – язвителни, а трети направо ти отвяват главата. През последните 20 години пиша пиеси, каквито аз искам да пиша, независимо от това дали са комерсиални или не, и точно така планирам да продължа да пиша.

Честно казано, за мен няма нищо по-удовлетворяващо от това да седна сред публиката и да слушам как хората се смеят. Въпреки че в пиесите ми има моменти на прозрение и просветление, основната ми цел винаги е била да забавляват, да карат хората да си тръгнат от театъра с усещането за добре прекарана вечер. Животът и без това е достатъчно труден. Защо да ги подтикваме към самоубийство?”

За нас е радост, че успяхме да се докоснем до творчеството на Сам Бобрик и се надяваме да предложим още от неговите брилянтни пиеси на българската театрална публика.