Уеб сайт от MarmaLAB

За нас

Театърът е живо изкуство

ТЕАТЪРЪТ е като ЖИВОТА – пъстролик, смешен и тъжен, случващ се тук и сега. Независимо какви технологии навлизат в него, ТЕАТЪРЪТ опазва ЖИВИЯ контакт със своите зрители – докосва ги, провокира ги, обагря ЖИВОТА им. Театърът е източник на удоволствие и вдъхновение; той умее да сближава култури и народи; театралното изкуство образова и ни провокира да мислим и разсъждаваме. Наша отговорност е да продължаваме традицията да забавляваме, образоваме и просветляваме своите зрители, без които нямаше да ни има.

За Viva Arte

Театралната къща е създадена през 2008 г. от Александър Александров и Татяна Иванова, поставяйки началото към сбъдването на тяхната мечта. До този момент Александър е бил част от екипа на театър „Сълза и смях” и „Перпетуум Мобиле“, където работи дълги години, докато не се решава сам да поеме инициативата и да създаде своя театрална формация.

„ВСЕКИ ДЕН С НАС Е ПРАЗНИК“

е нашето кредо и ние, екипът на театрална къща Viva Arte, вярваме във всяка дума на това изречение. Нашата мисия – да създаваме само качествен театър, който грабва сърцето и ума. Как я постигаме – с безкомпромисна работа единствено с най-добрите професионалисти във всички етапи от създаването на театралния спектакъл . Нашата публика – обединява онази интелигентна част от обществото ни, която оценява способността на постановките ни да разсмиват, но и да разплакват; да разтоварват от напрежението на ежедневието, но и да предизвикват зрителя да мисли, да разсъждава над сериозни, понякога екзистенциални, но винаги много човешки проблеми. Празнуваме – всеки път, когато сме на сцената в София или всяко друго гостоприемно място в България; при всеки аплодисмент, при всяка искрена усмивка или тайно изтрита сълза на нашите зрители.

ОЧАКВАМЕ ВИ В ТЕАТРАЛНАТА ЗАЛА!

НАШИТЕ ПОСТАНОВКИ

Нашата история

Какво се случи с Viva Arte Theatre през годините?

Първият проект на театралните продуценти, постановката „Кожа и небе“ от Димитър Динев (2008 г.), е създаден съвместно с Продуцентска къща „Евро Диалог”, с режисьор Бойко Илиев. Тя постига огромен успех – представлението е изиграно над 100 пъти в цялата страна. С това силно начало театрална къща “Вива Арте” дава сериозна заявка за значими постижения и оправдава намеренията си. Кратко след това идва нов проект – „Бардак“ от Габриел Барили (2009 г.), който допълва екипа от актьори на “Вива Арте” с ключови фигури и също се радва на огромно внимание от зрителите.

Реализираните заглавия като сбъднати мечти

Следващата стъпка за Viva Arte Theatre бе първият реализиран режисьорски проект в професионалния театър на известния актьор Асен Блатечки – „Побъркани от любов“ от Сам Шепърд, в който участва и като актьор в партньорство с Койна Русева, Васил Банов и Стефан Иванов. 2010 г. обаче се оказва значима и с още едно събитие – поставя се моноспектакълът „Секс, наркотици и рокендрол“, доказал вечната истинност на своите послания, под режисурата на Ивайло Христов и в музикалния съпровод на рок музиканти.

През 2011 г. Viva Arte Theatre добавя и първата романтична комедия в портфолиото си. Тя събира на една сцена Невена Бозукова, Асен Блатечки, Милена Маркова и Стефан Иванов, за да се роди приключението със заглавие “Бившата жена на моя живот“ с режисьор неповторимият Велко Кънев. Безспорно доказателство за стойността на пиесата е фактът, че тя е играна над 150 пъти. След нея следват и „Око под наем“, както и „Вик за любов“, където, следвайки подхода за театър в театъра, зрителите биват въвлечени в история за нелеката съдба на двамата герои. През 2014 г., с помощта на завладяващия саундтрак на Христо Намлиев, идва и постановката „За Господ, забранено!“ от Мартин Макдона, която повежда публиката из дебрите на множество човешки емоции, преживявания, трагедии и катаклизми.

Смелите проекти, които вълнуват зрителите

След 7 години работа с най-различни пиеси и актьори, в началото на 2015 г. Viva Arte Theatre осъществява най-мащабния си до момента театрален проект, въвличайки на сцената седем актьори със сериозна популярност и изградена театрална биография. Провокативната и брутално откровена постановка „Пуканки/Popcorn“, режисирана отново от Асен Блатечки, създава сериозна полемика около себе си, но все пак намира отклик сред театралната публика и то основно сред младежката аудитория. През същата година театралната къща поставя и динамичната комедия „Опасно за живота“ по текст на Пиер Шено.

Как се променя театралният ни афиш?

През есента на 2016 г. към портфолиото на “Вива Арте” e включена постановката „Третото око“ – романтичната комедия с автор Олег Ерньов и режисьор Борислав Чакринов, която засяга важни въпроси с противоречиви отговори, свързани с леката нотка на лудост у всеки човек, усещането за безизходица и любовта като универсално решение за всяко на пръв поглед безсмислено съществуване. Непосредствено след това трима култови български актьори застават рамо до рамо в спектакъла по две кратки пиеси на А.П.Чехов „Малко комедия“. Асен Блатечки, Койна Русева и Калин Врачански – под режисурата на Борислав Чакринов – сформират взривоопасен екип, под чието влияние публиката буквално изживява всеки силен трепет, любовен захлас или тревожност на Чеховите герои.

През октомври 2017г . Viva Arte Theatre поставя една от най-успешните си постановки до момента – „Лъжата“ по текст на французина Флориан Зелер и под режисурата на Борислав Чакринов. А през есента на следващата година, по случай рождения ден на театралната къща – 10 години от създаването на един от най-успешните частни театрални продуценти в България, пред публиката е представена пиесата “Горещо”.

Театрален хит на Viva Arte е „Умопомрачение” от Сам Бобрик. Премиерата бе през октомври 2020, режисьор е Борислав Чакринов, а в забавните персонажи се превъплащават актьорите Асен Блатечки, Койна Русева, Стефан Иванов, Никол Карабинова и Никола Парашкевов.

През септември 2021 г. две нови представления станаха част от програмата на „Вива Арте“. „Омразна любов“ е въздействащ многопластов спектакъл, дело на Борислав Чакринов, който той създава по повод 50-ите юбилеи на актьорите Койна Русева и Асен Блатечки. В представлението участват още Стефан Иванов и Асен Лозанов.

„Хайде да убием Матилда“ пък е авторска постановка на Орлин Дяков, в която Асен Блатечки и Николай Урумов, с много хумор и малко тъга, ни разказват какво е общото между съпруга и любовника.

Зад кулисите

VivaArte
Tатяна Иванова и Александър Александров - създатели на Театрална къща VivaArte

Партньори

На сцената

Какво предстои да играем през идната седмица? Къде можете да гледате любимите си актьори? Кога е следващата дата за постановката, за която изпуснахте последните билети? Отговори на всички тези въпроси ще откриете в програмата ни за сезона. Очакваме ви!

Актьорите

Театрална къща “Вива Арте” се гордее със своя уникален екип от актьори. Запознайте се с тях!

Последвайте ни