Уеб сайт от MarmaLAB

Заедно, макар разделени, в Деня на театъра

„Най-искрените емоции съм видяла в огледалото на моята театрална съблекалня.“ Джуди Денч

Театърът…  онази магия, която завладява сетивата ни, карайки сърцата ни да туптят в ритъма на едно, да се смеем заедно, да притихваме заедно, да плачем заедно… Като един организъм. За момент да си позволим да бъдем други, някъде другаде, някак свободни, някак различни… Или пък за пръв път себе си… И ако емоциите на сцената са актьорска игра, то под нея вашите емоции са живи и истински, а зад нея, в съблекалните на театъра, сме човеци като вас и сме искрени.

Днес събираме парченца от големия пъзел, наречен живот и от голямото изкуство в него – театъра и празнуваме своя празник – Деня на театъра, 27 март, със затворени врати, но с отворени за вас сърца. Нетърпеливо чакаме всичко да отмине и онази буря от емоции на сцената и под нея отново да залее всички ни. И пак да се смеем заедно на дребните житейски неволи и истини.

Животът е сцена. И сцената живот е. Там се прераждаме, лутаме, търсим  и преоткриваме в своите нови превъплъщения нещо ново за себе си, частици истина. Там изкуството ражда живот. И той, животът, проплаква чрез сълзите ви. Виждаме го как се заражда в смеха на устните и очите ви, чуваме го във всеки плясък на ръцете ви. Ставате част от сцената и сцената свива гнездо в сърцето ви. За да пребъде чрез нас и чрез вас той, театърът.

Очакваме с нетърпение да се посмеем заедно с „Лъжата“ – комедията за истината, за избора, който правим всеки ден – да замълчим или да говорим, за тайните, които крием в любовта. Очакваме ви, за да преживеем заедно романтичната и забавна страна на любовта с „Горещо“. Очакваме ви с „Умопомрачение“, за да се опитаме да помогнем на мъжете да разбулят поне частица от тайнството, наречено жена, да я разберат и да се научат да оцеляват с нея. Или въпреки нея. С усмивка.

А до тогава помнете, че да лъжете себе си и сърцето си е умопомрачение, а да обичате горещо е дар. Че смехът е лекарство, а театърът – храм. Че 12-те години съществуване, които споделяме с вас, са повече празник от всеки един Ден на театъра. Че сълзата и смехът са двете съставки на живота, които го правят истински.

И че най-доброто предстои!