Театърът е живо изкуство – докосва, провокира, обагря живота ни. Той е емоция, действие и случване тук и сега. И никога нямаше да бъде изкуство, ако не беше точно такъв – установяващ връзка със зрителя. Без вас, зрители, изкуството на театъра и неговият сакрален смисъл нямаше да бъдат осъществими.

Театърът е място за вдъхновение, за образование, за провокиране на мисъл и намиране на собствен смисъл. Той е извор на постоянен екстаз и игра с чувствата – удоволствие, страх, гняв, искрено щастие.

Сближава култури и народи и ни кара да се идентифицираме с едно общество… или чрез своето послание ни влияе да се разграничим от него. Наша отговорност е да запазим жива традицията на театралното изкуство – да сближаваме, забавляваме и провокираме своите зрители.

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра – празник за всички нас – актьори, режисьори, театрални работници и зрители. Всички ние сме творци, защото заедно сътворяваме магията на случващото се на сцената.

За да успее театърът да напусне залата и да завладее сърцата ни, да отнесем искрата на вдъхновението му със себе си и да му позволим да променя дните ни - ето няколко начина, по които да отбележите празника. 

Посетете местен театър или отидете на гостуваща постановка

Театрална къща „Вива Арте“ ви приканва да следите културните афиши – не се учудвайте, ако сме на гости тъкмо във вашия град. Празнуваме всеки път, когато сме на сцената в София. Празнуваме, когато посещаваме всяко друго гостоприемно място в България.

На празник като този вземете активно участие в културния живот на вашето населено място. Посетете театрална постановка на местните артисти.

Поинтересувайте се кое е първото театрално представление, поставено във вашия град. Знаете ли коя е първата постановка у нас? А историята на Народния театър или друго, обичано от вас място? Научете.

Гледайте нещо любимо отново 

Заведете приятел на любима постановка. Или прекарвайте време с децата на подходящо за тях представление, което ви е направило впечатление. Споделете емоцията на това изкуство с любимите си хора. Защото театърът е случване, то е магия, осъществяваща се между всички хора в залата. То е катарзис – съ-битийност и пречистване.

Участвайте в театрална трупа

Може би вие също мечтаете за сцената? Включете се в театрална трупа или станете доброволец към читалището във вашето населено място. Вижте с какво бихте могли да допринесете за развитието на театъра във вашия град или село. Помогнете им със сценографията, костюмите, сценичния грим, рекламата – направете го заедно като общност.

Напишете сценарий и го изиграйте с децата

Защо да не направите своя първи опит в писането на сценарий? Това, разбира се, не е лесна работа. Може да организирате представление за наближаващ семеен празник – бъдете креативни и се забавлявайте.

Вашият личен творчески опит, макар и чисто любителски, ще ви позволи да оцените по нов начин нелеката задача на всички участници, отговорни за поставянето на една пиеса. 

Прекарайте празника с любими актьори

Разгледайте програмата на Viva Arte и елате на театър с участието на любим актьор – Асен Блатечки, Койна Русева, Стефан Иванов, Мария Сапунджиева, Милена Маркова, Никола Парашкевов, Никол Карабинова, Пепа Николова и други. Това е уважението, което можете да покажете към актьорите, на чиято игра се наслаждавате и възхищавате.

За да бъде театърът събитие, елате и се оставете той да ви завладее. Заповядайте да съпреживеем магията на това феноменално, древно изкуство, пренесено през вековете, за да радва, променя и извисява.

От дитирамбите на големите Дионисиеви празници, през Есхил, Софокъл и Еврипид, чак до Шекспир – театърът и публиката съществуват и се развиват взаимно.

От първата театрална постановка на територията на днешна България - „Михал Мишкоед“ на Сава Доброплодни на 15 август 1856 г. в Шумен и тази в читалището в Лом същата година - „Многострадалната Геновева“. И така до наши дни – когато всичко, което ни вълнува, провокира, очовечава, продължава да ни очаква в театъра. 

На онази немалка част от нашето общество – ерудирани хора, мислещи и готови да се отдадат на чувството и да съпреживеят театралното изкуство – на всички нас: „Честит празник!“. 

Viva Arte