Днес отново си говорим за будителите – онези от миналото, благодарение на които сега сме такива, каквито сме, и тези от настоящето, благодарение пък на които всеки ден ставаме по-добри. Честваме хората, чийто дух не спи и успява да пали любопитство и желание за знание на останалите. Честваме тези, които са вдъхновени и по този начин самите те се превръщат във вдъхновение. Честваме хората, които са ни научили да четем и да пишем, да познаваме историята си, хората, положили основите на ценностната ни система и тези, превърнали ни в личности – хората, “отворили” ума и сетивата ни с писано и изречено слово.

Празник, по-нужен от всякога

В миналото 1 ноември идва в отговор на назряващата остра нужда на обществото от духовни стимули и двигателна сила се оказва наследството от идеи, оставено от някои от най-мъдрите българи. В прокламацията за обявяване на днешния ден за празник се говори за събуждане на младите, за смисъл за съществуването и за интерес към обкръжаващия ни свят. Въпреки 100-те години, които ни делят оттогава, днес този празник изглежда по-нужен от всякога. Защото гладът за смисъл, липсата на устои и разклатена ценностна система търсят спасение именно в разума и духа, а те се носят от хората.

Всяко време е имало своите будители – такива има и днес.

Днешните будители трудно се намират – съвсем обикновено облечени, по нищо различаващи се от останалите, те носят обаче далеч по-богата душевност, която ги прави безценни във времето, в което живеем. Ако ги познавате – пазате ги! Но нищо не ви спира самите вие да се превърнете във вдъхновението, което търсите. Книгите, театърът, хубавите филми, музиката и всяка друга форма на изкуство са онези “средства”, които създават чувственост, с която хората лесно разпознават бездарието и пошлостта и се дистанцират от него.

Погалете сетивата си, засищайте се със смисъл. Бъдете вдъхновени, търсещи и будни! И тогава нещата, които правите, ще се превърнат в тласък за някой друг. Защото пред нас стои една задача: да пазим духовното богатство, което ни е оставено, и да го развиваме.

Честит празник!

Заглавната снимка е от най-новата ни постановка „Омразна любов“

Viva Arte